image01 image02 image03

TRENINZI

"Fizicka aktivnost moŽe zameniti mnoge lekove ali ni jedan lek ne moŽe zameniti fizicku aktivnost" Tisseau

MODEL TRENINGA 3R

model treninga

Prvo moramo objasniti samo značenje 3R modela trenažne jedinice koji čini specifične aciklične kretnje kao i uslove prostora u kome se obavljaju one same (afinitet samog vežbača).

Rekreacija, relaksacija, rehabilitacija je osnova modela kojom zadovoljavamo i rešavamo sve zadatke fizičke vežbe u funkciji zdravlja.
Ako napomenemo da sa globalizacijom, automatizacijom čovek se sve manje kreće (hipokinezija), obavlja sve više sedentarnih radnih aktivnosti a želi da učini nešto za pobiljšanje zdravlja u opšte, ta fizička aktivnost mora da ima sve elemente 3R modela treninga.

Različita radne aktivnosti zahtevaju i relaksiranje i povećanje poprečnog preseka (ječanje) različitih mišićnih grupa na telu npr. stomatolozi,radnici u fabrikama i svi drugi  koji svoj posao obavljaju stojeći ,najopterećenije mišićne grupe su im kaudalnog dela tela i iste bi trebalo tretirati na samom treningu.

Primena 3R modela je prisutna u vrhunskom sportu u fazi prividnog obaranja sportske forme kada se koriste metode rasterećenja i promene u smislu odlaska u prirodu, na bazen, neku kulturnu manifestaciju različitu aktivnost od osnovne da bi se rasteretio kandidat psihološki i akumulirao energiju za naredni period.

U FITNES KLUBU FEELLIFE posebno mesto zauzima 3R model treninga, i prikazaćemo Vam jedan primer treninga u zatvorenom prostoru:
-nakon odrađenih produženih vežbi oblikovanja (zagrevanja, podizanja radnih aktivnosti na viši nivo) koje traju od 7 do 10. min (kod naprednijih vežbača rade se stojeći na polulopti- nestabilna podloga na kojoj kandidat stoji)
-za aerobni rad koristimo trambolinu, izvanrednu PRECOR-ovu spravu AMT koja simulira slobodnim (željenim) pokretima nogu više sprava, eliptik, steper, simulacija umerenog trčanja kao i veoma intenzivnog trčanja sa upotrebom dugih koraka i to bez da između menjate trenažer i pravite pauze sve je tako sjajno sliveno u jedan pokret
-razgibavanje i povećanje pokretljivosti zglobova koji su najopterećeniji radnim aktivnostima uz pomoć gumenih ekspandera i rekvizita
-vežbe snage za jačanje raznih grupa mišića su nespecifične sa upotrebom različitih rekvizita kao što su: vijača, palica, švedska lopta, medicinska lopta, razni gumeni rekviziti, obruči.... još moramo dodati da se za naprezanje koristi slobodno opterećenje uz pomoć TECHNO GYM-ovog metoda ,još jedno „R“ radijant.
-svaki od gore navedenih rekvizita se koristi i prilikom rastezanja aktuelno naprezanih mišićnih grupa, i vreme rastezanja je duže od standardnog(5.min), svaka naprezana mišićna grupa na datom treningu se rasteže u više smerova i pravaca.
-poslednji deo je rezervisan za opuštanje i relaksaciju čitavog tela, kiseonik(O2) uz pomoć maske ili nosne cevčice kandidat u relaksirajućim položajima tela udiše (moramo napomenuti da u ozonu ima oko 20 do 40 % O2) i nadoknađuje hemoglobin koji je glavni prenosioc O2 kroz organizam.

Predstavljen je jedan trening u zatvorenom prostoru ,postoje još na otvorenom u šumi (s obzirom da  FITNES KLUB FEEL LIFE  okružuju (PLUĆA BEOGRADA) tri najveće šume (Košutnjačka, Topčiderska, Miljakovačka) i to je jedan od najlepših treninga organizovanih na čistom vazduhu, kao i bazenu....

Kada se sve ovo zadovolji u jednoj trenažnoj jedinici kažemo da je to pravi 3R model treninga, i najpotrebniji je danas za rekreaciju,relaksaciju i rehabilitaciju tela u celini.